Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/61/161461/xn--ldse-5qab.nu/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5837

UPPLEVA

NATUR & KULTUR & GEMENSKAP KOMMANDE EVENEMANG

SEVÄRDHETER & FRILUFTSLIVTack vare kommunens breda föreningsliv och det rika kulturarv, kan du välja mellan att aktivt delta i sport- och kulturaktiviteter eller njuta av en stunds avkoppling vid ett av kommunens många utflyktsmål. Här hittar allt ifrån vackra strövområden till bibliotekets aktiviteter. Det finns mycket att upptäcka!

Kommunen har många smultronställen och platser värda ett besök både för dig som är turist eller redan bor här. Det är en kulturbygd som varit bebodd i minst 7000 år. Göta älv har alltid varit en viktig transportväg och redan på 1000-talet uppstod i Lödöse en handelsstad med Sveriges då viktigaste hamn västerut. I dag kan du besöka Lödöse Museum som med sin omfattande arkeologiska samling levandegör platsens rika historia. Missa heller inte att besöka Sveriges första sluss från 1607 som finns bevarad här i kommunen, bara en kort promenad från vackra Ströms slottspark.

Laxfisket är välkänt och ett av Sveriges allra främsta. Här möter lax och öring sitt första vandringshinder på sin väg upp för Göta älv. Laxfisket i Göta älv administreras av SFK LAXEN och det går även att hyra båt och stuga genom dem. I kommunen finns också ett flertal sjöar som inbjuder till bra FISKE.
För mer information besök gärna vår DIGITALA TURISTBYRÅ. Se länkar nedan.


LÖDÖSE MUSEUMVälkommen till platsen för en av Sveriges största medeltida städer. Kliv in i medeltiden och ta del av den arkeologiska historien i Götaälvdalen – med internationella utblickar. Museet visar bland annat ett spännande urval av de 500 000 medeltida fynd som gjorts vid arkeologiska utgrävningar i Lödöse. I utställningarna möter du handelsmän och pilgrimer, kungar och drottningar, munkar och nunnor, som berättar historien om livet och (diger-)döden i det medeltida Lödöse – staden som brann ner och byggdes upp flera gånger genom seklerna. 
Här kan du prova tidstypiska kläder och dräkter, lära dig skriva med gåspenna och prova historiska hantverk. Fika gärna eller ät en lättare lunch i museets kafé, eller botanisera i vår medeltidsinspirerade Örtagård – som varje sommar förvandlas till ett naturgalleri för konst och hantverk.

För aktuella utställningar och aktiviteter gå till LÖDÖSE MUSEUM Hemsida

 


 

SANKT PEDERS KYRKASankt Peders kyrka ligger i orten Lödöse i Lilla Edets kommun och tillhör S:t Peders församling. Kyrkan kallas även Lödöse (gamla) kyrka. Den nuvarande kyrkan stod klar 1846 som ersättning för både S:t Peders 1700-talskyrka och Tunge församlings medeltida kyrka. Kyrkan står på samma plats som sina tre föregångare. Från 1731 fanns en tornlös stenkyrka som i sin tur ersatte den träkyrka som uppfördes efter att den medeltida kyrkan förstörts under danska truppers angrepp. Detta tros ha skett 1565 under Nordiska sjuårskriget, då den danske överbefälhavaren Daniel Rantzau (1529-69) brände ner Lödöse under sitt återtåg från Västgötaslätten mot Varberg. I vapenhuset finns flera gravstenar som är bevarade från medeltidens kyrkor. Dopfunten från 1200-talet är huggen av den s.k. Lödösemästaren, men är hämtad från Skepplanda kyrka. Den ursprungliga kyrkan som troligen var från 1100- eller 1200-talet, hade byggts till senare under medeltiden (källa sv.wikipedia.org).


 

LJUDABORG KULTURFÖRENINGVi är en förening som har som syfte att verka för att utomhusscenen Ljudaborg i Lödöse utvecklas och fylls med kulturarrangemang.

Ljudaborg inför våren 2016.
Efter fjolårets publikframgång med ”Grälet vid Älven” vill vi förstås följa upp med en succe´ till. Om man nu inte skriver något själv, hur hittar man då en pjäs som är garanterat rolig och skrattframkallande, välskriven, tankeväckande och passande för befintlig ensemble? Var finns en historia som har en underton av saga, mystik och folktro och som doftar av den romantiskt erotiska farlighet som i vårt land bäst kommer till uttryck i midsommarnattens dunkelskymning, den tid som vi förlägger våra föreställningar till. Det finns en pjäs som svarar mot allt detta och som dessutom är som skriven för vår magiska spelplats. Faktum är att rollfigurerna i drygt tjugo år har väntat i kulisserna bakom Lödöse museum på att få göra entre´. Vi har bara inte sett dem. De tillhör nämnligen älvfolket.

Nu är det dags!

Dags för ”En Midsommarnattsdröm”.Det hela blir inte sämre av att författaren har stort jubileumsår 2016. Hans namn? William Shakespeare.
Välkomna!
Martin Rossing för Ljudaborgs Kulturförening

För mer Info & Biljett bokning följ länkar nedan 


 

Vandringsled Göteborg - Lödöse - SkaraEn vandringsled/pilgrimsled Göteborg, Lödöse och Skara beräknas bli färdig 2014. Sträckan är cirka 14 mil och går genom följande kommuner: Göteborg, Ale, Lilla Edet, Alingsås, Essunga, Vara och Skara. Ledens unika historia gör att den kan attrahera vandrare från såväl Sverige som utlandet. Frågor om leden kan ställas till Bo Björklund, bo.bjorklund@risveden.com och Pelle Dalberg, pelle.dalberg@telia.com.

Leden dras genom Risveden, Västsveriges sista vildmark, förr vida känd som ett tillhåll för rövare. Den passerar Gräfsnäs, på sin tid ett av Västergötlands största gods, Nossebro och Vara för att avsluta i Skara. Man följer i stora drag de sträckningar som användes på medeltiden men anpassningar har gjorts för att motsvara nutida vandrares krav.

 


 

PRÄSSEBOSJÖN - BODASJÖN


EN LITEN PÄRLA!
Prässebosjön är en barnvänlig sjö med stora gräsytor, gungor, fotbollsplan, grillstuga, flytbryggor, omklädningsrum, toaletter och stor parkering. Här finns även en kiosk med gatukök. Roddbåt och paddelbåtar finns för uthyrning samt goda möjligheter att fiska. 

Badet har fin sandbotten och är långgrund. Badplatsen är speciellt uppskattad av barnfamiljer. Badplatsen är öppen och överskådlig. Det är gräsmatta ända fram till sandstranden. Lekplatsen med gungor finns i direkt närhet till sandstranden. Kiosken ligger på badplatsen. Det är kort gångavstånd till bilparkeringen. Bänkar med bord finns. Grillplats med grillstuga finns. Övernattningsmöjligheter finns på det närbelägna Prässebo STF Vandrarhemmet.

Bodasjön ligger i Prässebo. Från 45:an kör man in mot Nygård och fortsätter på samma väg tills man når Prässebo.

Välkomna!!


 

KULTURVANDRING - PRÄSTALUNDSTIGEN


PRÄSTALUND
Stigen är uppdelad i en kortare slinga (1,9 km) och en lite längre (2,7 km). Stigen erbjuder vandraren: hembygdsmuseet Prästalund, vackra ekhagar, ängs- och lundflora, prunkande vitsippsbackar, rikt fågelliv, milsten, “bautasten” och hålväg, Starkodders grav och Arves hög samt torpruin och gammal lada.

HEMBYGDSMUSEET PRÄSTALUND
Vackra ekhagar. Ängs- och lundflora. Prunkande vitsippsbackar. Rikt fågelliv. Torpruin och gammal lada. Starkodders grav och Arves hög. Välkommen till Starrkärr–Kilanda hembygdsförenings natur- och kulturstig i Prästalund.

Stigen är belägen i Starrkärr cirka 4 km söder om Älvängen och 3,5 km öster om Alafors. Den är uppdelad i en kortare slinga (1,9 km) och en lite längre (2,7 km). Den första delen är gemensam, så du kan bestämma dig för hur långt du vill gå vid delningen efter 1,4 km.

Lämplig fotbeklädnad är grova skor eller stövlar, eftersom vandringen i långa stycken går på enkla naturstigar. Under vandringen följer du svarta stolpar med vitmålade pilar. På flera ställen sitter trätavlor som markerar de platser som har ett nummer i broschyren.


 

OMTALADE FISKEVATTEN


Alternativen är många och fisket varierande. Du har härliga fiskevatten och de ambitiösa fiskeföreningarna planterar regelbundet in ädelfisk, vilket ger en jämn och god tillgång.

Laxfisket i Lilla Edet har långa traditioner, eftersom laxen och öringen här möter det första vandringshindret på sin väg uppför Göta älv. Varje år fångas mellan 500-1000 laxar på den cirka 500 meter långa fiskesträckan. Laxen väger i regel 4-6 kilo, men många i 10-kilosklassen har också fångats. Rekordet för lax är 17,2 kilo. Vattenfall sätter årligen ut 35.000 laxsmolt i Göta Älv och under de senaste åren har restaurering av lekbottnar utförts både i älvfåran och i dess biflöden, vilket glädjande nog lett till en ökad naturlig reproduktion. Hyrstugor: 4 st stugor uthyres för 400 kr per dygn och stuga, tillgång till gemensam dusch och WC finns. I kommunen finns ett rikt utbud av fiskevatten. Allt från ett av landets bästa laxfiske till abborrmete i små skogsjöar. Artrikedomen är stor och bara i Göta älv kan mer än ett 20-tal olika arter av fisk påträffas. “FISKEVATTENS KARTA” visar var fiskevattnen är belägna, typ av fiske och var fiskekort kan köpas. I vissa sjöar förekommer ett helt fritt fiske med handredskap och i de flesta sjöar kan ungdomar under 15 år fiska utan fiskekort.

Fiskesäsongen är mellan 16:e april och 30:e september.  Fisket brukar vara bäst från början av juli till slutet av september, men på våren är laxarna som allra störst och blankast, men i regel färre till antalet. Fisket sker både från land och båt.
Ett av landets bästa laxfisken beläget i Göta älv söder om Lilla Edets kraftsstation. Öppet 1 maj till 15 oktober.
Fiskekort säljs för 8-timmarsperioder i SFK Laxens stuga vid älven, där även stugor, båtar och fiskeutrustning finns att hyra. För mer info, gå in på www.sfklaxen.com eller ring försäljningslokalen 0520-651160 som har öppet dagligen minst mellan kl 12-14 under säsongen.

Välkommen att pröva på det fiske som passar just för dig!


 

INVÅNARE

FÖRENINGAR

FÖRETAGARE

%

FAMILJEVÄNLIG